2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Rusijos piliečiai bunda!

Rusijoje sujudimas. Per rinkimus į Dūmą, V. Putino partija "Vieningoji Rusija" negavo absoliučiosios konstitucinės daugumos. Prisipažinsiu prieš rinkimus tikėjau, kad pastarajai eilinį kartą pavyks surinkti daugumą balsų ir toliau be jokių trikdžių tęsti savo darbus. Bet įvyko kitaip ir butaforinę demokratiją palaikanti "Vieningoji Rusija" surinko 49,54% visų balsų. Tai šiai partijai suteikia 238 mandatus iš 450. Aiškiai matyti, jog V. Putino partijai teks ieškoti bendrininkų ir formuoti koaliciją. Tai, remiantis www.newsru.com pranešimu, pripažysta ir "Vieningosios Rusijos" centrinio vykdomojo komiteto vadovas Andrėjus Vorobjovas. Pastarasis gana nuosaikiai vertiną šią situaciją, tačiau apie galimus koalicijos narius nieko konkrečiai neužsimena.

Galima paspėlioti kas taps "Vieningosios Rusijos" sąjungininkais. Žiūrint iš pragmatinių pozicijų Rusijos Federacijos komunistų partija (RFKP) surinkusi 19,16%  ir gavusi 92 mandatus būtų vienas geresnių pasirinkimų. Iškart būtų įgytos viso 320 vietos. Tačiau čia gali kilti įvairūs ideologiniai prieštaravimai, o kadangi neesu gerai susipažinęs su visų rinkimuose dalyvavusių partijų deklaruojamosis idėjomis, nedrįsčiau atmesti  ir koalicijų su "Teisingąją Rusiją"  gavusią 13,22% (64 mandatai), ar su radikalumu garsėjančią Rusijos liberalų demokratų partiją (RLDP) surinkusią 11,66% (56 mandatai) rinkėjų balsų.

Pagal rinkimų rezultatus galima drąsiai teigti ir pritarti R. Lopatos bei E. Nekrašo nuomonėms. "Vieningoji Rusija" praranda Rusijos piliečių palaikymą, tačiaui ar tai pakeis politinę situacija Rusijoje teigti sunku. Tiek save vadinančios opozicinės partijos nekelia pastikėjimo, tiek, gerai žinoma V. Putinos asmenybė, kuri vargu ar norės menkinti savo autoritetą ir stengsis išlaikyti savo įtaką įvairiomis priemonėmis.

Tačiau faktas, kad vis daugiau Rusijos piliečių, nors rinkimose jų dalyvavo tik apie 60%, pavargo nuo V. Putino ir jo pasiekėjų valdžios šiek tiek guodžią ir sukelią panašų vaizdinį į šviesą tunelio gale. Galbūt, nepaisant silpnų opozicinių jėgų, bei V.Putino valdžios siekių, vis tik šie rinkimai taps atsparos tašku gausesniai politiškai sąmoningai Rusijos pieliečių terpei formuotis, kuri kada nors sugebės pakeisti dabartinės Rusijos politiką paremtą imperializmu bei butaforinės demokratijos propagavimų.

P.s.  Newsru.com savo pranešime pateikią įdomų video, kuriame matyti, jog televizijos "Россия-24" transliuojamoje laidoje procentinės balsų sumos iš Rostovo, Voronežo ir Sverdlovsko apskryčių viršijo 100%. Ar tai tik techninės klaidos ar sąmoningai, tam tikrų politinių jėgų, inspiruoti pakitimai spręsti palieku jums.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą