2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Izraelis - Iranas


Pastaruoju metu žiniasklaida netyla nuo pranešimų apie Izraelio ir Irano santykius. Izraelis grasina pastarajam, jog jei jis toliau plėtos savo branduolinę programą gali susilaukti karinio smūgio. Žinoma, jog Izraelis ir Iranas neturi bendros sienos, šie Izraelio grasinimai paliečia tik Irano gamyklas ir bazes, kuriose, kaip teigiama, yra vystoma Irano branduolinė programa. Tačiau ar tikrai karinė prevencija būtų tinkamiausias būdas sustabdyti Irano branduolinės programos vystymą, o jei ir įvyktų kokias pasekmes sukeltų?
Izraelis savo užnugaryje turintis kozirį - Ameriką, jaučiasi drąsus ir galingas tarptautinėje politikoje. Žinoma, tai ne tik Amerikos nuopelnas, bet ir pačių izraeliečių, kurie plėtoja įvairias technologijas, leidžiančias išlaikyti pakankamai stabilią ekonomiką bei aprūpiniančias karines pajėgas. Izraelio geopolitinė padėtis yra nepavydėtina. Aplink ją yra išsidėsčiusios arabų valstybės, kurios neigiamai vertina tiek Izraelio tarptautinę politiką, tiek jo egzistavimą. Tačiau pastarojo meto įvykiai yra ganėtinai susilpninę šias valstybes. Tiek Egiptas, tiek Sirija turi problemų savo kieme. Tuo tarpu situacija su Palestina ir Libane veikiančiu Hezbollah judėjimu yra kitokia. Pastarieji, neketina siekti taikos su Izraeliu, todėl tik radę papildomą progą veikti, mano manymu, surengtų ištisą savižudžių antpuolį. Izraelio puolimo atveju, mano nuomone, Iranas nelauktų ir smogtų atgal. Technologiniu požiūriu Iranas giriasi, jog turi pakankamai daug, o svarbiausiai galingų raketų, galinčių pasiekti Izraelį, tačiau kaip yra iš tiesų parodytų tik karinis konfliktas.
Nemanau, kad Izraelis ketina rimtai atakuoti Iraną, nes tai būtų labai rizikingas žingsnis, kuris galėtų išprovokuoti grandininę reakciją, kuri galėtų suvelti tarptautinius valstybių santykius. Bus įdomu toliau stebėti Izraelio ir Irano pareigūnų pasisakymus šiuo klausimu, o artimiausias metas turėtų parodyti ar vienos ir kitos šalies diplomatiniai manevrai prives prie karinio konflikto.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą